misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 675]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe i aromatycznymi śliwkami i chrupką kruszonką. Doskonałe do kawy lub herbaty.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • Kruszonka:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania śliwek ułożonych cieście

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Masło rozpuszczamy i studzimy.

Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbawiamy pestek i wkładamy do miski. Posypujemy je cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy.

Drożdże kruszymy do miseczki. Rozrabiamy je z dwiema łyżkami letniego mleka, dwiema łyżeczkami brązowego cukru oraz łyżką mąki pszennej. Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek do, którego wlewamy rozrobione z dodatkami drożdże. Gdy drożdże "ruszą" do miski dodajemy ostudzone masło, letnie mleko, jajka oraz brązowy cukier. Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.

Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Należy je ręcznie rozciągnąć na wymiar formy. Wałek nie jest potrzebny.

Na ciasto układamy śliwki ( ja swoje musiałam pokroić na mniejsze kawałki, bo całe połówki byłby strasznie niepodzielne:) ), które posypujemy je brązowym cukrem. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę.

Kruszonka:

Zimne masło rozcieramy w palcach z brązowym cukrem oraz mąką.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pozbawione pestek śliwki posypujemy cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Zarabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Na ciasto układamy śliwki które posypujemy je brązowym cukrem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp 190 st przez 45 - 50 minut.