marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek dyniowy z orzechami pekanowymi.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzechy obrać,posiekać,składniki na ciasto utrzeć,dodając stopniowo te płynne,dynię pokroić w kostkę.Ciasto wlać do formy z dodatkami.Piec.

Placek dyniowy z orzechami pekanowymi.

Składniki:

Placek dyniowy z orzechami pekanowymi.

 

  • 1/4 świeżej dyni pokrojonej w kostkę(bez pestek),
  • 20 dag.orzechów pekan,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki soku z pomarańczy świeżej,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypki,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Placek dyniowy z orzechami pekanowymi.
Dynię umyć i przekroić wpół i na ćwiartki,usuwając pestki,ale tylko
z 1/4 części warzywa.Następnie pokroić w kostkę.Orzechy pekana
obrać,jeśli trzeba i posiekać.Cukier utrzeć z jajkami,wlać sok ze
świeżo wyciśniętej pomarańczy,przesiać do misy z częścią skład-
-ników mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać,wlewając pół szklanki oleju roślinnego,potem wsypać orzechy siekane i wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy
okrągłej lub prostokątnej.Na koniec rozłożyć pokrojoną dynię po
całej powierzchni ciasta.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika
nagrzanego do 170-180 st.C i piec z 35-40 min.Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem,czy ciasto się upiekło.Jeśli tak,to wyłączyć piekarnik.Ciasto wyjąć i ostudzić.Posypać cukrem pudrem i kroić.