Sposób przygotowania:
Placek dyniowy z orzechami pekanowymi.
Dynię umyć i przekroić wpół i na ćwiartki,usuwając pestki,ale tylko
z 1/4 części warzywa.Następnie pokroić w kostkę.Orzechy pekana
obrać,jeśli trzeba i posiekać.Cukier utrzeć z jajkami,wlać sok ze
świeżo wyciśniętej pomarańczy,przesiać do misy z częścią skład-
-ników mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać,wlewając pół szklanki oleju roślinnego,potem wsypać orzechy siekane i wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy
okrągłej lub prostokątnej.Na koniec rozłożyć pokrojoną dynię po
całej powierzchni ciasta.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika
nagrzanego do 170-180 st.C i piec z 35-40 min.Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem,czy ciasto się upiekło.Jeśli tak,to wyłączyć piekarnik.Ciasto wyjąć i ostudzić.Posypać cukrem pudrem i kroić.
z 1/4 części warzywa.Następnie pokroić w kostkę.Orzechy pekana
obrać,jeśli trzeba i posiekać.Cukier utrzeć z jajkami,wlać sok ze
świeżo wyciśniętej pomarańczy,przesiać do misy z częścią skład-
-ników mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać,wlewając pół szklanki oleju roślinnego,potem wsypać orzechy siekane i wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy
okrągłej lub prostokątnej.Na koniec rozłożyć pokrojoną dynię po
całej powierzchni ciasta.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika
nagrzanego do 170-180 st.C i piec z 35-40 min.Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem,czy ciasto się upiekło.Jeśli tak,to wyłączyć piekarnik.Ciasto wyjąć i ostudzić.Posypać cukrem pudrem i kroić.
pierniczkowo