joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto dyniowo-czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wspaniale pachnie cynamonem i czekoladą. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość, choć nie wiem jak długo bo moje zniknęło w jeden dzień ;)

Ciasto dyniowo-czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo-czekoladowe

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 szkl dyni startej na drobnych oczkach
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 3/4 szkl wody
  • 2 łyżki nutelli
  • 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-czekoladowe
W jednej misce należy wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. W drugiej misce rozbełtać jajka z cukrem, wodą i olejem. Dodać startą dynię i wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi drewnianą łyżą. Na koniec dodać kropelki czekoladowe, zamieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić kleksy z nutelli. Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze ok 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Ciasto dyniowo-czekoladowe
Mąkę wymieszać w misce z sodą, solą i cynamonem
Ciasto dyniowo-czekoladowe
w drugiej misce wymieszać jajka, cukier, dynię, olej i wodę
Ciasto dyniowo-czekoladowe
Suche i mokre składniki wymieszać drewnianą łyżką
Ciasto dyniowo-czekoladowe
Ciasto piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia