kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto dyniowo-cytrusowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na puszyste ciasto dyniowe z nutą cytrusową. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą.

Ciasto dyniowo-cytrusowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo-cytrusowe

 

  • (na formę o wymiarach 25x25cm)
  • ciasto:
  • 300g mąki
  • 600g miąższu dyni
  • 200g cukru
  • 3 jajka L
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

 

  • polewa:
  • 50g masła
  • ½ szklanki cukru
  • czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki wody
  • aromat waniliowy

 

  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-cytrusowe
Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”. Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.
Ciasto dyniowo-cytrusowe
Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ciasto dyniowo-cytrusowe
Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę.
Ciasto dyniowo-cytrusowe
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.
Ciasto dyniowo-cytrusowe
Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.