ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ciasto dyniowo-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pysznie pachnące ciasto z dynią,orzechami i cynamonem

Ciasto dyniowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo-orzechowe

 

  • 1-1,5 szklanki startej na małych oczkach dyni (kawałek ok. 300g)
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich + kilka do dekoracji na wierzch
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/ 4 szklanki drobnego cukru trzcinowego Demerara
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki stopionego masła + odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-orzechowe
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cynamon, mieszamy. Dynię miksujemy z cukrem, imbirem, jajkiem, masłem i aromatem. Następnie mieszamy całość z zawartością miski oraz orzechami uprzednio uprażonymi na suchej patelni. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem ( u mnie okrągła forma o średnicy 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min. W tym czasie przygotowujemy polewę: w małym rondelku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż ciasto będzie gotowe. Przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta, na który kładziemy orzechy włoskie. Smacznego :)
Ciasto dyniowo-orzechowe
Orzechy trzeba uprażyć na suchej patelni
Ciasto dyniowo-orzechowe
Masa gotowa , przekładamy ją do formy
Ciasto dyniowo-orzechowe
Ciasto ląduje na pół godziny w piekarniku
Ciasto dyniowo-orzechowe
i już pyszny kawałek czeka na schrupanie :)