Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowo-orzechowe
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cynamon, mieszamy. Dynię miksujemy z cukrem, imbirem, jajkiem, masłem i aromatem. Następnie mieszamy całość z zawartością miski oraz orzechami uprzednio uprażonymi na suchej patelni. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem ( u mnie okrągła forma o średnicy 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min. W tym czasie przygotowujemy polewę: w małym rondelku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż ciasto będzie gotowe. Przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta, na który kładziemy orzechy włoskie. Smacznego :)
Ania Hosz