eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Ciasto Eli z rabarbarem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne ciasto sezonowe...

Ciasto Eli z rabarbarem

Składniki:

Ciasto Eli z rabarbarem

 

  • Ciasto
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Piana
  • 5 białek
  • 2 kisiele czerwone
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli z rabarbarem
Zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Rabarbar obrać,pokroić na kawałki,przesmażyć z cukrem i ostudzić.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać.Ciasto nakłuć widelcem,posypac bułką tarta,wyłożyć rabarbar,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika.Piec około 45 minut w temp.180 stopni C.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Tagi:

ciasto tarta