Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto francuskie domowej roboty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z takiego ciasta można robić kremówki, rurki i wiele innych słonych lub słodkich wypieków

Ciasto francuskie domowej roboty

Składniki:

Ciasto francuskie domowej roboty

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie domowej roboty
Ciasto I
1 szklankę mąki przesiać na stolnicę dodać jajko, śmietanę i zagnieść ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego.(gdy jest za twarde dodać więcej śmietany)
Ciasto II
Drugą szklankę mąki przesiać na stolnicę dodać, margarynę lub masło i dokładnie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto.
Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godz.
Następnie rozwałkować ciasto I, na to ułożyć ciasto II i delikatnie rozwałkować. 3 razy składać ciasto w kopertę i za każdym razem rozwałkować.