Sposób przygotowania:
Przekąska z ciasta francuskiego 4
Pomidora pokroiłam w pół-plastry, a szynkę w ok. 1 cm paseczki. Ciasto rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroiłam na 8 prostokątów. Brzegi każdego z nich zawinęłam na szerokość ok. ½ cm. Na każdym prostokącie ułożyłam kawałki pomidora, po 2-3 paski szynki i posypałam serem oraz przyprawą z suszonych pomidorów z chili i oregano. Jajko rozbełtałam i posmarowałam nim brzegi prostokątów. Do reszty jajka dodałam śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i łyżeczką nałożyłam sos na płaty. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (z włączonym termoobiegiem) przez 15 minut. Po lekkim przestudzeniu podałam posypane świeżą bazylią.