dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Przekąska z ciasta francuskiego 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto francuskie staram się mieć zawsze w lodówce, sprawdza się w podbramkowych sytuacjach, np. gdy zgłodniejemy oglądając mecz;)

Przekąska z ciasta francuskiego 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekąska z ciasta francuskiego 4

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 2 pomidory
  • 1/3 szklanki startego sera mozzarella
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z chili i oregano
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka pociętej świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Przekąska z ciasta francuskiego 4
Pomidora pokroiłam w pół-plastry, a szynkę w ok. 1 cm paseczki. Ciasto rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroiłam na 8 prostokątów. Brzegi każdego z nich zawinęłam na szerokość ok. ½ cm. Na każdym prostokącie ułożyłam kawałki pomidora, po 2-3 paski szynki i posypałam serem oraz przyprawą z suszonych pomidorów z chili i oregano. Jajko rozbełtałam i posmarowałam nim brzegi prostokątów. Do reszty jajka dodałam śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i łyżeczką nałożyłam sos na płaty. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (z włączonym termoobiegiem) przez 15 minut. Po lekkim przestudzeniu podałam posypane świeżą bazylią.
Przekąska z ciasta francuskiego 4
Na każdym prostokącie ułożyłam kawałki pomidora, po 2-3 paski szynki i posypałam serem oraz przyprawą z suszonych pomidorów z chili i oregano
Przekąska z ciasta francuskiego 4
Na każdy prostokącik nałożyłam sos z jajka i śmietany.