gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Ciasto francuskie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo dobry deser, którego wzbogacają truskawki. Nie trzeba poświęcić mu dużo, a satysfakcja i uśmiech rodzinki- gwarantowane :D

Ciasto francuskie z truskawkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto francuskie z truskawkami

MASA

DODATKOWO

  • 15 dag truskawek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

POLEWA

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z truskawkami
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy na pół, jedną część należy przenieść na brytfannę, w drugiej części robimy dziurkę, np. szklanką. Kwadraty bez dziurek należy posmarować rozmąconym białkiem, później nałożyć na niego kwadrat z dziurką, docisnąć i posmarować także białkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.Możliwe, że na środku (w dziurce) wyrośnie ciasto, dlatego należy je przebić widelcem lub nożem, tak aby powstała dziurka. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fix i cukier puder. Włożyć do dziurek. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć na śmietanie.Do rondelka włożyć margarynę, cukier, wodę i kakao, stopić na najmniejszym ogniu palnika. Mieszać cały czas. Ostudzić. Polać po truskawkach i śmietanie. Smacznego.
Ciasto francuskie z truskawkami
Najpierw kroimy ciasto francuskie, w połowie robimy dziurki
Ciasto francuskie z truskawkami
Smarujemy ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem
Ciasto francuskie z truskawkami
Nakłądamy kwadraty te z dziurką na te bez dziurki i smarujemy.
Ciasto francuskie z truskawkami
Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut w 180st
Ciasto francuskie z truskawkami
Bitą śmietanę przekłądamy do dziurek
Ciasto francuskie z truskawkami
Przygotowujemy polewę
Ciasto francuskie z truskawkami
Dajemy na śmietanę truskawki i polewę
Ciasto francuskie z truskawkami
Ciasto francuskie z truskawkami