Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie tniemy na równe paski wzdłuż dłuższego boku. Na brzegu każdego z nich układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min do zrumienienia. Otrzymamy w ten sposób 3 identyczne spiralne blaty. Krem karpatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można wykorzystać swój ulubiony przepis i samemu zrobić krem z półtorej porcji. Na paterze układamy obręcz z tortownicy i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Wykładamy część kremu karpatkowego, następnie układamy 2 blat, krem, blat krem. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Czekoladowe glasage: Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody. Ostawiamy ją do napęcznienia. W rondelku łączymy ze sobą cukier, glukozę oraz 140 ml wody. Podgrzewamy, mieszamy aby uzyskując jednolity płyn. Do gorącego roztworu dodajemy śmietanę kremówkę i wsypujemy kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Napęczniałą żelatynę wstawiamy na 20 sekund do mikrofali, lub do kąpieli wodnej aby się rozpuściła. Rozpuszczoną dolewamy do masy kakaowej. W razie potrzeby (powstania grudek)przecieramy przez sitko. Całość odstawiamy do wystudzenia.Ciasto przed polanie lustrzaną polewą powinno być bardzo mocno schłodzone. Z ciasta zdejmujemy obręcz i polewamy czekoladowym glasage. Dekorujemy świeżymi truskawkami według własnego gustu.
czekoladka_m