ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny pomysł mojego męża. Wykonanie dość szybkie, mało skomplikowane. Długo się na nie czeka, ale naprawdę warto. Czekolada, truskawki, maliny, czuć powiew wiosny i nadchodzącego ciepła.

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

 

  • Składniki:

 

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • wiśnie drylowane, marmolada
  • 2 opakowania kremu do karpatek
  • 500 g masła lub margaryny
  • mleko

 

  • Czekoladowe glacage:

 

  • 240 ml wody
  • 20 g żelatyny
  • 260 g cukru
  • 40g glukozy
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 160 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie tniemy na równe paski wzdłuż dłuższego boku. Na brzegu każdego z nich układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min do zrumienienia. Otrzymamy w ten sposób 3 identyczne spiralne blaty. Krem karpatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można wykorzystać swój ulubiony przepis i samemu zrobić krem z półtorej porcji. Na paterze układamy obręcz z tortownicy i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Wykładamy część kremu karpatkowego, następnie układamy 2 blat, krem, blat krem. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Czekoladowe glasage: Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody. Ostawiamy ją do napęcznienia. W rondelku łączymy ze sobą cukier, glukozę oraz 140 ml wody. Podgrzewamy, mieszamy aby uzyskując jednolity płyn. Do gorącego roztworu dodajemy śmietanę kremówkę i wsypujemy kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Napęczniałą żelatynę wstawiamy na 20 sekund do mikrofali, lub do kąpieli wodnej aby się rozpuściła. Rozpuszczoną dolewamy do masy kakaowej. W razie potrzeby (powstania grudek)przecieramy przez sitko. Całość odstawiamy do wystudzenia.Ciasto przed polanie lustrzaną polewą powinno być bardzo mocno schłodzone. Z ciasta zdejmujemy obręcz i polewamy czekoladowym glasage. Dekorujemy świeżymi truskawkami według własnego gustu.
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Etap 1. Gotowe ciasto francuskie kroimy na identyczne paski.
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Etap 2.Pieczemy 3 identyczne spiralne spody do ciasta.
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Etap 3. Przekłądamy sdpody kremem karpatkowym.
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Etap 4. Delektujemy się pysznym ciastem składającym się prawie z samego kremu.