lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Ciasto góra lodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto góra lodowa to super deser z wykorzystaniem mleka w proszku. U mnie w domu jest bardzo lubiane.

Ciasto góra lodowa

Składniki:

Ciasto góra lodowa

 

 

  • Krem :
  • 600 ml mleka
  • 1 zoltko
  • Pół szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • Dodatkowo :
  • Paczka okrągłych biszkoptow

 

  • Polewa :
  • 250g masła
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto góra lodowa
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywna pianę. Pod koniec dodawać cukier i ubijać pianę tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po kolei żółtka i delikatnie mieszać. Następnie przesiać mąkę., kakao i proszek. Ponownie wymieszać. Ciasto wylac na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Biszkopt pieczemy okolo 25-30 minut. Po wystudzenia przekroić wzdłuż na pół.

Krem:

Pół szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do pół szklanki mleka wsypać budyń i żółtko. Gdy mleko będzie się gotować wlac masę budyniowa i mieszać, aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo budyń.

Do blachy wkładamy jedna połowę biszkopta, wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i kładziemy resztę kremu. Biszkopty przeciąć na pół i wkładać na stojąca w ciasto.

Polewa:

Masło, wodę i cukier podgrzać w garnku do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Polewy wylac na ciasto na przemiennie raz ciemna raz jasną.

Ciasto schłodzić w lodówce.