Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto z jabłkami i dyniąPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko,jogurt naturalny, posiekaną margarynę,parę kropli aromatu i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
Wałkowanie ciasta:
1 część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na kształt prostokątnej blaszki. Przenieść za pomocą wałka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Posypać ciasto bułką tartą.
Przygotowanie musu dyniowego:
Mus dyniowy rozmieszać dokładnie z galaretką cytrynową w proszku. Wyłożyć na ciasto posypane bułką tartą. Na warstwie musu ułożyć 4 drobniutko posiekane suszone figi.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Układamy jabłka (dziurką po gnieździe nasiennym) do spodu. Posypujemy jabłka cynamonem.
Pieczenie ciasta:
Wałkujemy drugą część ciasta na stolnicy posypanej mąką na kształt prostokątnej blaszki. Na wałku przenosimy ciasto i przykrywamy nim połówki jabłek. Dociskamy lekko ciasto by brzegi ciasta zachodziły na siebie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 50- 55 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie lukru:
Gotowy cukier do polew ucieramy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odrobinką barwnika spożywczego pomarańczowego . Gotowy lukier jest gładki i błyszczący.
Dekorowanie ciasta:
Ostudzone ciasto pokrywamy cienką warstwą pomarańczowego lukru. Posypujemy waflową posypką i konfetti. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.