Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto to "malowane" jest kolorami jesieni. Ciasto z połówkami jabłek z musem dyniowym z lekkim posmakiem pomarańczy. Nie tylko piękne wygląda ale również smakuje doskonale.

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią

na ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jako
  • 1 mały jogurt naturalny ( 150 g)
  • szczypta soli
  • 6 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

na nadzienie:

  • ok. 8 szt. jabłek szara ryneta
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 małego słoiczka musu dyniowego lub puree z dyni
  • 1 galaretka cytrynowa w proszku
  • 4 suszone figi

na lukier:

  • 1 op. cukru do polew
  • ok. 2-3 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego
  • kolorowe konfetti do posypania ciasta
  • pomarańczowa waflowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią

Przygotowanie ciasta:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko,jogurt naturalny, posiekaną margarynę,parę kropli aromatu i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.

Wałkowanie ciasta:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Pierwszą część rozwałkowanego ciasta posypujemy bułką tartą

1 część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na kształt prostokątnej blaszki. Przenieść za pomocą wałka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Posypać ciasto bułką tartą.

Przygotowanie musu dyniowego:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Na musie dyniowym ułożyć posiekane suszone figi

Mus dyniowy rozmieszać dokładnie z galaretką cytrynową w proszku. Wyłożyć na ciasto posypane bułką tartą. Na warstwie musu ułożyć 4 drobniutko posiekane suszone figi.

Przygotowanie jabłek:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Połówki jabłek na cieście posypujemy cynamonem

Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Układamy jabłka (dziurką po gnieździe nasiennym) do spodu. Posypujemy jabłka cynamonem.

Pieczenie ciasta:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie ciasto z blaszki i studzimy

Wałkujemy drugą część ciasta na stolnicy posypanej mąką na kształt prostokątnej blaszki. Na wałku przenosimy ciasto i przykrywamy nim połówki jabłek. Dociskamy lekko ciasto by brzegi ciasta zachodziły na siebie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 50- 55 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie lukru:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Cukier do polew ucieramy z odrobiną zimnej wody i odrobinką barwnika spożywczego

Gotowy cukier do polew ucieramy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odrobinką barwnika spożywczego pomarańczowego . Gotowy lukier jest gładki i błyszczący.

Dekorowanie ciasta:

Jesienne ciasto z jabłkami i dynią
Upieczone i wystudzone ciasto pokrywamy cienką warstwą pomarańczowego lukru

Ostudzone ciasto pokrywamy cienką warstwą pomarańczowego lukru. Posypujemy waflową posypką i konfetti. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.