Sposób przygotowania:
Tarta krucha z brownie i gruszkami
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.
Do niedużego garnka wlać wodę, wsypać cukier i goździki, doprowadzić do wrzenia. Włożyć przygotowane gruszki. Gotować 5 min, ostudzić w syropie.
Do miski wsypać mąkę, kakao, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno i boki formy do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na podpieczony kruchy spód. Dwie gruszki pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki, odsączyć, ułożyć promieniście na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut.
Pozostałe dwie gruszki z syropu pokroić na dużą kostkę, ułożyć dookoła brzegu tarty
Do niedużego garnka wlać wodę, wsypać cukier i goździki, doprowadzić do wrzenia. Włożyć przygotowane gruszki. Gotować 5 min, ostudzić w syropie.
Do miski wsypać mąkę, kakao, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno i boki formy do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na podpieczony kruchy spód. Dwie gruszki pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki, odsączyć, ułożyć promieniście na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut.
Pozostałe dwie gruszki z syropu pokroić na dużą kostkę, ułożyć dookoła brzegu tarty
SylaUla