dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 236]

Tarta krucha z brownie i gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta na kruchym kakaowym spodzie z upieczonym na nim brownie i z zatopionymi w nim gruszkami z syropu (domowej roboty). Wierzch zdobi wianuszek z pokrojonych gruszek z syropu.

Tarta krucha z brownie i gruszkami

Składniki:

Tarta krucha z brownie i gruszkami

gruszki

  • 4 małe gruszki
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 goździki

kruche ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

brownie

  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao (10 g)
  • 1 duże jajko
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Tarta krucha z brownie i gruszkami
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.

Do niedużego garnka wlać wodę, wsypać cukier i goździki, doprowadzić do wrzenia. Włożyć przygotowane gruszki. Gotować 5 min, ostudzić w syropie.

Do miski wsypać mąkę, kakao, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno i boki formy do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na podpieczony kruchy spód. Dwie gruszki pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki, odsączyć, ułożyć promieniście na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut.

Pozostałe dwie gruszki z syropu pokroić na dużą kostkę, ułożyć dookoła brzegu tarty