SUPERPRZEPIS

Herbaciany sernik na zimno

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Herbaciany sernik na zimno

Idealny na ciepłe dni, galaretka z cytrynowej herbaty, delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty. Pycha!

Składniki:

Herbaciany sernik na zimno

Spód:

  • 100 g okrągłych biszkoptów

Masa serowa:

Galaretka herbaciana:

  • 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty cytrynowej
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 litra gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Herbaciany sernik na zimno

Galaretka herbaciana:

Herbaciany sernik na zimno
Z podanych składników robimy galaretkę z herbaty

Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia.
Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.

Masa serowa

Herbaciany sernik na zimno
śmietanę ubijamy z serkiem sokiem i skórką z cytryny

Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia.

ETAP 3:

Herbaciany sernik na zimno
Masę serową wykładamy na stężałą galaretkę z herbaty

Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką.

ETAP 4:

Herbaciany sernik na zimno
Na sam koniec w masę serową wciskamy delikatnie biszkopty

Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy. smacznego!