Sposób przygotowania:
Ali Baba czyli sezamie otwórz się
Ciasto: Sezam prażę na suchej patelni ciągle mieszając na jasno brązowy kolor- studze i miksuje przez kilka minut.Nie będzie tak sypki jak mąka, chodzi tylko o to żeby go rozdrobnić, a im dłużej będziemy miksować tym bardzie zrobi się zbity. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie dodaje cukier i miksuje do jego rozpuszczenia. Potem kolejno dodaje żółtka i dalej mieszam już ręcznie i postępuje tak jak przy biszkopcie. Delikatnie dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu sezam i ocet.Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piecze się w temperaturze 175 st C przez 30 - 35 minut - do suchego patyczka. Wyciągam z piekarnika i studzę. Całkowicie zimny kroimy na blaty Od dodania żółtek postępujemy z ciastem bardzo delikatnie bo białka opadną i ciasto nie urośnie!Masa: Odlewam 1/2 szklanki mleka i rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną. Resztą zagotowuje razem z cukrem. Do gorącego mleka wlewam mieszaniną z mąką, ciągle mieszając ponownie zagotowuje, Gdy budyń zgęstnieje i sie zagotuje wyłączam gaz i dodaje rozbełtane żółtka- bardzo dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia.Masło miksuje na puszysto, dodaje po łyżce zimnego budyniu rozkruszoną chałwę- masę dokładnie łączę. Masą smaruje oba blaty i boki tortu. Na górę układam biszkopty nasączone - u mnie mocną esencją herbacianą, ale pysznie komponuje sie z ponczem z rumem, na biszkopty polewa. Ja robię, ale można użyć 2 gorzkich gotowychPolewa. Śmietankę podgrzewam, dodaje połamaną na kosteczki czekoladę i odstawiam na 4-5 minut, Po tym czasie czekolada powinna bardzo dobrze połączyć się ze śmietanką, można ją ewentualnie jeszcze trochę podgrzać. Polewę lekko studzę i wylewam na biszkoptySmacznego!!
Alex_M
Anita1970
reanja
4 duże 5 małych
Już poprawiam i dziękuję :)
reanja
Alex nam bardzo smakuje :)
jeżeli tylko lubisz chałwę to będzie smakować:)