Sposób przygotowania:
Ciasto holenderskie z jabłkami.
Z podanych wyżej składników szybko zagnieść kruche ciasto , uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem , rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto , formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem następnie podpiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni Celsjusza. Następnie ostudzić. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Stopić na patelni 5 dag masła , dodać 2-3 łyżki cukru i rodzynki , poddusić. Włożyć jabłka i dusić aż nieco zmiękną , po czym wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe masło lekko zarumienić , dodać resztę cukru , płatki migdałowe , miód oraz mleko. Wymieszać , chwilę podtrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. CIASTO JEST PYCHA POLECAM