sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Ciasto holenderskie z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam jest wspaniałe na zimowe wieczory.

Ciasto holenderskie z jabłkami.

Składniki:

Ciasto holenderskie z jabłkami.

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • pół kostki masła
  • jajo
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka mleka
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • łyżka miodu łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto holenderskie z jabłkami.
Z podanych wyżej składników szybko zagnieść kruche ciasto , uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem , rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto , formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem następnie podpiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni Celsjusza. Następnie ostudzić. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Stopić na patelni 5 dag masła , dodać 2-3 łyżki cukru i rodzynki , poddusić. Włożyć jabłka i dusić aż nieco zmiękną , po czym wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe masło lekko zarumienić , dodać resztę cukru , płatki migdałowe , miód oraz mleko. Wymieszać , chwilę podtrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. CIASTO JEST PYCHA POLECAM