nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ciasto imieninowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i niezbyt wymagające ciasto.

Ciasto imieninowe

Składniki:

Ciasto imieninowe

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • + 2 słoiczki wiśniowego dżemu z dużymi kawałkami owoców
  • + op. kremu śmietankowego i czekoladowego
  • + 600 ml mleka
  • + 3 op. herbatników po 50g
  • +1/3 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto imieninowe
1. Przygotowujemy biszkopty: oddzielamy zółtka, z białek ubijamy pianę. Żółtka miksujemy z cukrem, następnie delikatnie łyżką łączymy je z pianą.(ciemny biszkopt-do żółtek dodajemy kakao). Kolejno wsypujemy po łyżce mąki i mieszamy. Wylewamy masę do natłuszczonej blaszki i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. 2. Ciemny biszkopt będzie spodem. Przygotowujemy jasny krem wg przepisu na opakowaniu, rozsmarowujemy na biszkopcie (można wcześniej nasączyć). Układamy herbatniki jeden koło drugiego. 3. Na nich rozsmarowujemy grubą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy jasnym biszkoptem (można nasączyć). 4. Przygotowujemy czekoladowy krem, rozsmarowujemy na wierzchu. 5. Czekoladę ścieramy i obsypujemy górę ciasta. Schładzamy przez noc.