Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 377]

Ciasto "Izaura"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Izaura - to ciasto, które kiedyś często piekłam, bo smakowało całej rodzinie. Warto było przypomnieć sobie jego zapomniany smak.

Ciasto "Izaura"

Składniki:

Ciasto "Izaura"

Ciasto kakaowe

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Ciasto "Izaura"

Etap I

Ciasto "Izaura"
Serowo - kakaowe ciasto znane pod nazwą

W garnku roztopić margarynę, dodać kakao, wodę, cukier i cukier waniliowy, mieszając gotować 5 minut. Żółtka oddzielić od białek. Kiedy masa ostygnie dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Odlać pół szklanki masy.

Etap II

Ciasto "Izaura"
Serowo - kakaowe ciasto znane pod nazwą

Do pozostałej części dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Etap III

Ciasto "Izaura"
Serowo - kakaowe ciasto znane pod nazwą

Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tortownica 26 cm.

Etap IV

Ciasto "Izaura"
Serowo - kakaowe ciasto znane pod nazwą

Masło utrzeć na gładką masę, dodać jajka, cukier i zmielony ser. Połączone składniki wylać na ciemne ciasto.

Etap V

Ciasto "Izaura"
Serowo - kakaowe ciasto znane pod nazwą

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 60 min. Polać odlaną masą, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi.