bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Idealne na jesień - ciasto salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto szybkie, bezproblemowe, zawsze się udające

Idealne na jesień - ciasto salceson Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Idealne na jesień - ciasto salceson

 

  • 4-5 średnich jabłek
  • szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Idealne na jesień - ciasto salceson
Ważne żeby zachować kolejność. Formę najlepiej kwadratową (u mnie 21x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Na jabłka wg wyżej podanej kolejności dać pozostałe produkty.Odstawić miskę na pół godziny. Po tym czasie wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy. Piec w 200 stopniach ok. 45-50 minut do suchego patyczka.
Idealne na jesień - ciasto salceson
Ciasto po przekrojeniu wygląda jak salceson stad nazwa