Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Ciasto jabłkowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niesamowite połączenie smaków, sprawia, że to ciasto ma tak dobry smak!

Ciasto jabłkowo-kokosowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo-kokosowe

 

  • CIASTO 1
  • 1margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka sody

 

  • (1kg jabłek - 3 łyżki cukru i wody)

 

  • CIASTO 2
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 20dkg kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-kokosowe
Jabłka kroimy drobno, dodajemy cukier, wodę i parzymy na małym ogniu, mieszamy. Odtudzamy do zimna. Margarynę, cukier i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z kakao i sodą. Do utartej margaryny dodajemy na przemian porcjali mąkę i kefir. Nie przerwyami ucierania. Wykładamy na formę. Na cieście układamy kupkami jabłka łyżką. Ciasto 2: Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy po ubiciu dodajemy porcjami cukier (nadal ubijać). Wsypujemy kokos i delikatnie mieszamy z białkami. Kokosową pianę wylewamy na jabłka. Pieczemy ok 40minut - 130stopni Można polać polewą czekoladową!