nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne ciasto...zdecydowanie zbyt szybko znika..:)

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
Jabłka obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały. Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki, przykrywamy jabłka.Do miski wbijamy jajka, ubijamy na pianę i dodajemy pół szklanki cukru.i ubijamy jeszcze przez kilka minut aż piana będzie sztywna.Dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę, mleko i masło. Delikatnie miksujemy aby składniki dobrze się wymieszały i wylewamy na owoce.Do małego rondelka dajemy miód i pozostały cukier i podgrzewamy do czasu aż cukier się roztopi. Polewamy ciasto i pieczemy w piekarniku przez 30 minut na 180 stopni. Gotowe, smacznego
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
W naczyniu układamy pokrojone jabłko i rabarbar
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
Zalewamy jabłka i rabarbar ciastem
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
W rondelku rozpuszczamy cukier z miodem i polewamy ciasto