kluska

kluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 135]

ciasto jagodowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

wspaniałe ciasto na letnie popołudnie

ciasto jagodowe

Składniki:

ciasto jagodowe

 

  • składniki na blachę 25x36 cm
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki masła
  • 8 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody
  • masa bezowa:
  • 4 białka - może być więcej jeśli nam zostało z innych potraw
  • 1- 1,5 szklanki cukru - w zależności czy chcemy ciasto mniej lub bardziej słodkie
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

ciasto jagodowe
masło rozpuszczamy i studzimy. żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. podczas ucierania dodajemy oba rodzaje mąk wymieszane z proszkiem do pieczenia. do masy dodajemy wystudzone masło, dolewamy mleko i mieszamy piekarnik nastawiamy na 200 stopni. blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. do tak przygotowanej blachy przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika piekarnika na 20 -25 minut. masa bezowa: białka ubijamy z solą. w trakcie ubijania wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. gdy masa będzie już gęsta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim masę bezową i wyrównujemy, pieczemy jeszcze ok 20 minut. można sprawdzić patyczkiem czy ciasto (biszkopt) upieczone.

Tagi:

ciasto