Sposób przygotowania:
ciasto jagodowe
masło rozpuszczamy i studzimy. żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. podczas ucierania dodajemy oba rodzaje mąk wymieszane z proszkiem do pieczenia. do masy dodajemy wystudzone masło, dolewamy mleko i mieszamy piekarnik nastawiamy na 200 stopni. blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. do tak przygotowanej blachy przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika piekarnika na 20 -25 minut. masa bezowa: białka ubijamy z solą. w trakcie ubijania wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. gdy masa będzie już gęsta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim masę bezową i wyrównujemy, pieczemy jeszcze ok 20 minut. można sprawdzić patyczkiem czy ciasto (biszkopt) upieczone.
Sarenka
Natala1210
jovi
kaasia119
mamqa
Właśnie na takie gorące dni ciasta owocowe są najlepsze :) A jeszcze do tego "Jagodowe noce" pooglądać i człowiek musi po prostu zjeść kawałek ciasta z jagodami ;)