kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Faszerowana pieczeń ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczeń przygotowana według tego przepisu nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje.

Faszerowana pieczeń ze schabu

Składniki:

Faszerowana pieczeń ze schabu

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • kilka plasterków szynki wędzonej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • masło lub margaryna do smażenia
  • szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Faszerowana pieczeń ze schabu
1. Schab umyć i osuszyć. Następnie naciąć mięso wzdłuż, nie przecinając jednak do końca i rozbić lekko tłuczkiem.

2. Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz obficie słodką papryką.

3. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie dodać drobno pokrojoną szynkę i paprykę. Dusić 5-7 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

4. Na przygotowany wcześniej płat mięsa wyłożyć farsz i zwinąć roladę za pomocą nici lub szpikulców do mięs. Gotową roladę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć cienkie plasterki boczku wędzonego. Całość posmarować musztardą. Schab podlać szklanką bulionu warzywnego i piec w temperaturze 180 stopni około 1 h 10 minut (do miękkości).