SUPERPRZEPIS

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki

Ciasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Z pewnością każdemu poprawi humor!

Składniki:

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki

Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm, masa maślankowa:

  • 500 ml maślanki (można użyć jogurtu naturalnego)
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 300 ml wody

Wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (duża; 480 g netto)
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 500 ml wody

Ponadto:

  • 100 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki

Pianka z maślanki:

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki
Uwaga, pianka szybko nabiera sztywnej konsystencji.

Bezbarwne galaretki należy rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić.
Maślankę cienkim strumieniem połączyć z zimną galaretką.
Całość wstawić do lodówki, aby masa odrobinę stężała.

Ciasto:

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki
Brzsokwinie powinny delikatnie "wbić się" w iankę.

Dno zabezpieczonej folią lub papierem formy wyłożyć biszkoptami.
Na ciastkach przelać piankę maślankową, a następnie równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń.
Brzoskwinie ostrożnie wcisnąć w masę.
Całość ponownie schłodzić w lodówce.

Galaretka na wierzch:

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki
Galaretka przelewana na wierzch nie może być całkowicie płynna.

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Lekko stężałą galaretkę przelać na wierzch sztywnego ciasta.
Całość wstawić do lodówki - do momentu zastygnięcia wierzchniej galaretki.