MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Ciasto jak rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek jest niedrogi i łatwy do przygotowania. Zachwyca delikatnym smakiem.

Ciasto jak rafaello

Składniki:

Ciasto jak rafaello

 

  • 2 opakowanie krakersów
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litry mleka
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto jak rafaello
1. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Miksujemy. 2. Resztę mleka zagotowujemy z resztą cukru. Dodajemy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy budyń. Mieszamy z 3/4 wiórków kokosowych. 3. Dno formy o wymiarach 26x21 cm. wykładamy krakersami. Smarujemy 1/3 masy. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Posypujemy resztą wiórków kokosowych. Schładzamy około 3 godzin. Uwaga: By ciasto było jeszcze słodsze, zamiast krakersów należy użyć maślanych herbatników lub gotowych cienkich placków biszkoptowych.