SUPERPRZEPIS

Ciasto jeżyk

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ciasto jeżyk Więcej zdjęć (5)

Ciasto super się prezentuje

Składniki:

Ciasto jeżyk

 

  • 6 paczek herbatników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 1,5 kostki masła
  • olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1,5 łyżki mąki
  • kakao do posypania,
  • paluszki słone,
  • 3 rodzynki

Sposób przygotowania:

Ciasto jeżyk
Mąkę wymieszać z jedną łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a kiedy się już zagotuje wlać resztę mleka wymieszanego z mąką i łyżką cukru. Ciągle mieszając zagotować. Ostudzić. Herbatniki drobniutko rozkruszyć. Masło utrzeć z ostudzoną masą oraz kilkoma kropkami olejku. Dodać herbatniki, wymieszać. Z masy, która powstanie uformować jeża. Papierem przykryć dziobek, który ma pozostać biały, resztę jeża posypać kakao. Z rodzynek robimy oczka i nosek, a paluszki łamiemy i wbijamy w ciasto pokryte kakao tak, żeby powstały kolce. Jeża należy schłodzić w lodówce.
Ciasto jeżyk
Herbatniki kruszymy - ja to zrobiłem za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Ciasto jeżyk
Z mleka, cukru i mąki przygotowujemy masę, z której powstanie nasz jeż.
Ciasto jeżyk
Do utartego masła dodajemy herbatniki i masę budyniową.
Ciasto jeżyk
Z powstałej masy delikatnie formujemy kształt jeża.