sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto wspaniałe . Pychota

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezam

Składniki:

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezam

 

  • Ciasto;
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru
  • cukier wanilowy
  • 15 dag tartej bułki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka rumu
  • po szcypcie zmielonych goździków i cynamonu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Nadzienie
  • 60 dag świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • Bezy;
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezam
W misce ukręcić na puszystą masę żółtka z cukrem , solą i cukrem waniliowym. Dodać tartą bułkę , proszek do pieczenia , rum i przyprawy. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą z żółtek. Wyłożyć ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Borówki umyć osączyć , osłodzć i zagotować w garnku. dodając 1-2 łyżki wody. Mąkę ziemniaczaną wymeszać z małą ilością wody , dodać do jagód , zagotować a następnie masę ostudzić. Formę wyjąć z peca a na cieście ułożyć jagody. Białka ubić na sztywno , dodać cukier. Masę włożyć do szprucy i wycsnąć bezy na cieście. Pec 7 minut i pozostawić w piekarniku do wysuszenia. CASTO PYCHA POLECAM