Sposób przygotowania:
Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezam
W misce ukręcić na puszystą masę żółtka z cukrem , solą i cukrem waniliowym. Dodać tartą bułkę , proszek do pieczenia , rum i przyprawy. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą z żółtek. Wyłożyć ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Borówki umyć osączyć , osłodzć i zagotować w garnku. dodając 1-2 łyżki wody. Mąkę ziemniaczaną wymeszać z małą ilością wody , dodać do jagód , zagotować a następnie masę ostudzić. Formę wyjąć z peca a na cieście ułożyć jagody. Białka ubić na sztywno , dodać cukier. Masę włożyć do szprucy i wycsnąć bezy na cieście. Pec 7 minut i pozostawić w piekarniku do wysuszenia. CASTO PYCHA POLECAM