Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jogurtowe ciasto z lekko kwaskowatą czarną porzeczką przełamane nutą słodkiej brzoskwini, moim zdaniem te dwa owoce tworzą zgrany duet.

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Etap 1:

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką
Z podanych składników utrzeć gładkie ciasto.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, kolejno dodać jajko i jogurt naturalny na gładką masę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Etap 2:

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką
Ciasto przelać do formy i wyłożyć owoce.

Ciasto przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką i na wierzch wysypać czyste owoce czarnej porzeczki i pokrojoną w mniejsze kawałki obraną brzoskwinię.

Etap 3:

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).