Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z owocami, idealne na lato.

Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub innego( nie pitny!)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki czereśni
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru na kruszonkę
  • 2 łyżki mąki na kruszonkę
  • 2 łyżki margaryny na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie miksując na niskich obrotach dodajemy łyżkami mąkę, gdy dodamy mąkę dodajemy rozpuszczoną margarynę i jogurt. Czereśnie powinniśmy wcześniej pozbawić pestek, a porzeczki szypułek. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę z cukru, mąki i margaryny, posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz
Na ciasto wykładamy czereśnie pokrojone na połówki.
Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz
Na czereśnie wykładamy czerwone porzeczki.
Ciasto jogurtowe z czereśniami i porzecz
Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.