Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki, wrzucić na suchą patelnię, zasypać łyżką cukru i podsmażać aż cukier się rozpuści, a rabarbar nabierze intensywniejszej barwy (ma pozostać twardy). KRUSZONKA: Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło. Posiekać na drobne grudki, wstawić do lodówki. CIASTO: Do jednej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko, wlać olej i jogurt. Wymieszać łyżką. Do płynnych składników wsypać mąkę z sodą, wymieszać łyżką do połączenia składników (jak przy muffinkach, ciasto nie musi być gładkie). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni termo obieg. Blaszkę o wymiarach 23x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru. Wierzch posypać kruszonką. Piec około 45 minut. Żeby grudki kruszonki były większe, zgniatam ją w garści i dopiero rozkruszam po cieście.
zewa
edytaha
Ja też, ale rzadko piekę, bo mąż nie za bardzo lubi :(
zbysiowa
edytaha
Koniecznie Madziu :)