thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Ciasto jogurtowo cytrynowe z grecka nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste ciasto jogurtowo-cytrynowe na grecką nutę. Przepyszne i proste w wykonaniu. Soczysty środek, kwaskowa skórka, chrupiące migdały...

Ciasto jogurtowo cytrynowe z grecka nutą

Składniki:

Ciasto jogurtowo cytrynowe z grecka nutą

 

  • 150 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 2 duże jaja
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • masło do wysmarowania formy
  • NA WIERZCH
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 80 g cukru białego
  • dwie łyżki miodu
  • uprażone płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo cytrynowe z grecka nutą
Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre.



Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów. Podawać z łyżką jogurtu greckiego jako deserek do kawy :)