Sposób przygotowania:
Ciasto tarte z ananasem i jabłkami
Ciasto: Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wsypać na stolnicę. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę, a na koniec posiekane masło. Zagnieść ciasto i podzielić w proporcji: 1/3 i 2/3. Do 2/3 ciasta dodać kakao z łyżką ciepłego mleka i ponownie zagnieść ciasto. Oba kawałki ciast wstawić na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować masę z jabłek. Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Ananasy wyjąć z zalewy, pokroić, Beza orzechowa: Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Orzechy zmielić i dodać do piany delikatnie wymieszać. Dużą formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Białe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć ananasy, kolejno zetrzeć połowę ciemnego ciasta. Na ciemnym cieście rozłożyć warstwę jabłek a następnie bezę orzechową. Wierzch posypać pozostałym ciastem kakaowym. Piec ok.50-55 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.