Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkiem i budyniem
Formę o wymiarach 20 /30 cm posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę a następnie podsmażyć z odrobiną cynamonu.
Podsmażone jabłka wymieszać z budyniem śmietankowym (proszek).
Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę soli, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Składniki rozdrabniać aż powstanie kruszonka, dodać żółtka.
Wszystkie składniki połączyć w gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej części ciasta dodać kakao ponownie wyrobić i włożyć do zamrażalnika, drugą część rozłożyć blaszce, ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem. Następnie rozłożyć podsmażone jabłka.
Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę a następnie podsmażyć z odrobiną cynamonu.
Podsmażone jabłka wymieszać z budyniem śmietankowym (proszek).
Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę soli, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Składniki rozdrabniać aż powstanie kruszonka, dodać żółtka.
Wszystkie składniki połączyć w gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej części ciasta dodać kakao ponownie wyrobić i włożyć do zamrażalnika, drugą część rozłożyć blaszce, ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem. Następnie rozłożyć podsmażone jabłka.
Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
gusia1000