BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kruche z jabłkiem i budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto z jabłkami , na kruchym spodzie z dodatkiem budyniu i pysznej kakaowej kruszonki.Ciasto zrobione z przepisu wziętego ze starego zeszytu mojej mamy.

Kruche z jabłkiem i budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche z jabłkiem i budyniem

 

  • mąka pszenna około 1,5 - 2 szklanek,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • cukier 3/4 szkl,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • masło 1 kostka (twardego),
  • żółtka 3 szt,
  • kakao 2 łyżki,
  • jabłka 3,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • cynamon 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkiem i budyniem
Formę o wymiarach 20 /30 cm posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę a następnie podsmażyć z odrobiną cynamonu.

Podsmażone jabłka wymieszać z budyniem śmietankowym (proszek).

Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę soli, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.

Składniki rozdrabniać aż powstanie kruszonka, dodać żółtka.

Wszystkie składniki połączyć w gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części.

Do jednej części ciasta dodać kakao ponownie wyrobić i włożyć do zamrażalnika, drugą część rozłożyć blaszce, ugnieść palcami na równy placek.

Podziurkować widelcem. Następnie rozłożyć podsmażone jabłka.

Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kruche z jabłkiem i budyniem
Ciasto po upieczeniu można poczęstować domowników