Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z kremem budyniowym
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i mieszamy. Do białek dodajemy po jednym żółtku, mieszamy i następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Szklankę mleka gotujemy, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony budyń i kilka minut gotujemy, energicznie mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy. Wystudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy gotowym kremem budyniowym. Smacznego.