Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto kakaowe z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto kakaowe z masą, pięknie wygląda i super smakuje. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawki

Ciasto kakaowe z masą

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Czekolada gorzka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą
Biszkopt jasny: Białka ubić na pianę, cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Biszkopt ciemny: Białka ubić na pianę, cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Masa: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zmiksować, a następnie cały czas miksując żelatynę. Ciemnego biszkopta posmarować masą, przyłożyć jasnym, znów posmarować masą i przyłożyć ciemnym. Na górze też posmarować masa i posypać startą czekoladą.