Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto kakaowe z masą mleczną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kakaowe z masą mleczną

Ciasto kakaowe z masą mleczną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą mleczną

 

 

  • Masa:
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 szkl mleka w proszku
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dag masła

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą mleczną
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem oraz kakao i olej i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st przez 25 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Masa: Zwykłe mleko zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, następnie dolewać wystudzone mleko z cukrem ciągle ucierając. Na koniec wsypać mleko w proszku i dokładnie utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Jedną część ciasta posmarować masą i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Ciasto kakaowe z masą mleczną
Ciasto kakaowe z masą mleczną
Ciasto kakaowe z masą mleczną
Ciasto kakaowe z masą mleczną