Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto kakaowo-kawowe ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne i ładnie prezentujące się ciasto

Ciasto kakaowo-kawowe ze śmietaną

Składniki:

Ciasto kakaowo-kawowe ze śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śmietan:
  • 1 l smietany 30%
  • szklankacukru pudru
  • 4 łyzeczki zelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-kawowe ze śmietaną
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Do połowy dodac zaparzona w niewielkiej ilości zimną kawę. Przelożyc ciasto: biszkopt+masa kawowa+biszkopt+masa śmietankowa Z części masy jasnej zrobić kwiatuszki lub ze smietany w sprayu. (Ewentulanie biszkopty można nasaczyć ulubionym ponczem)