gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 972]

Ciasto karmelowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto mocno karmelowe które wykonuję się w kilka chwil. Wystarczy schłodzić i gotowe. Polecam przepis.

Ciasto karmelowe na zimno

Składniki:

Ciasto karmelowe na zimno

Masa karmelowa;

  • 200 g masła,
  • 2 budynie po 40 g,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500 ml mleka.

Masa śmietankowa;

Dodatkowo;

  • 500 g herbatników,
  • 800 g masy krówkowej,
  • czekolada z nadzieniem karmelowym.

Sposób przygotowania:

Ciasto karmelowe na zimno
Krem karmelowy;

1,5 szklani mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i cukier.

Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

Studzimy.

Masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę budyniową i miksujemy aż masa będzie gładka i gęsta.

Na koniec dodajemy 2 łyżki masy krówkowej i chwilkę miksujemy.

Masa śmietankowa;

Śmietanę ubijamy na sztywno. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.

Układanie warstw;

Na blaszkę 25/38 cm wykładamy herbatniki, następnie masa karmelowa, herbatniki, krówka, herbatniki, masa śmietankowa.

Na koniec ścieramy tabliczkę czekolady z nadzieniem karmelowym.

Chłodzimy w lodówce.



Smacznego ;)