Sposób przygotowania:
Lodowe ciasto z karmelowym popcornem
Na patelni umieść cukier i miód. Powoli podgrzewaj. Poruszaj patelnią, co kilka minut, do czasu rozpuszczenia cukru. Następnie podgrzewaj do zagotowania i uzyskania głębokiego złotego brązu.
Ściągnij z ognia i dodaj masło z mlekiem. Zestawienie z palnika uniemożliwi zwarzenie się karmelu po dodaniu zimnych składników. Wymieszaj do połączenia składników i znowu zacznij podgrzewać. Podgrzewaj przez 5 do 10 minut do zredukowania, cały czas mieszając. Ważne żeby uważać, aby karmel się nie przypalił.
Posiekane orzechy upraż na patelni a następnie zmieszaj z popcornem. Następnie mieszankę przesyp do karmelu. Wymieszaj tak, aby pokryć orzechy i popcorn karmelem. 1/6 mieszanki odłóż.
Przygotuj 2 formy.
Spód posmaruj masłem i przełóż mieszankę do form. Mieszankę ugnieć w formie do uzyskania równego spodu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ściągnij z gazu a następnie wmieszaj masło. Przelej na karmelowe spody i wyrównaj. Lody podziel na 2 porcje i przełóż do każdej z form. Włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, jedną porcję przełóż na talerz. Na wierzch przełóż 2/3 kremu cytrynowego i następnie przykryj drugą porcją lodów.
Posmaruj pozostałą porcją kremu i posyp odłożonym karmelowym popcornem. Ozdób listkami świeżej mięty i podawaj od razu.
Przepis z Polsat Food Network.
Ściągnij z ognia i dodaj masło z mlekiem. Zestawienie z palnika uniemożliwi zwarzenie się karmelu po dodaniu zimnych składników. Wymieszaj do połączenia składników i znowu zacznij podgrzewać. Podgrzewaj przez 5 do 10 minut do zredukowania, cały czas mieszając. Ważne żeby uważać, aby karmel się nie przypalił.
Posiekane orzechy upraż na patelni a następnie zmieszaj z popcornem. Następnie mieszankę przesyp do karmelu. Wymieszaj tak, aby pokryć orzechy i popcorn karmelem. 1/6 mieszanki odłóż.
Przygotuj 2 formy.
Spód posmaruj masłem i przełóż mieszankę do form. Mieszankę ugnieć w formie do uzyskania równego spodu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ściągnij z gazu a następnie wmieszaj masło. Przelej na karmelowe spody i wyrównaj. Lody podziel na 2 porcje i przełóż do każdej z form. Włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, jedną porcję przełóż na talerz. Na wierzch przełóż 2/3 kremu cytrynowego i następnie przykryj drugą porcją lodów.
Posmaruj pozostałą porcją kremu i posyp odłożonym karmelowym popcornem. Ozdób listkami świeżej mięty i podawaj od razu.
Przepis z Polsat Food Network.
marietta