Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Lodowe ciasto z karmelowym popcornem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Oryginalne ciasto, które smakuje obłędnie! Lodowe ciasto z karmelowym popcornem z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości!

Lodowe ciasto z karmelowym popcornem

Składniki:

Lodowe ciasto z karmelowym popcornem

 

  • 200 g solonego popcornu

 

 

  • 2 szklanki cukru

 

 

 

 

 

  • 400 g 60% gorzkiej czekolady

 

Wypełnienie

  • 4 litry dobrych lodów

 

  • 1 słoik kremu cytrynowego (lemon crud)

 

  • Liście mięty do przybrania

Sposób przygotowania:

Lodowe ciasto z karmelowym popcornem
Na patelni umieść cukier i miód. Powoli podgrzewaj. Poruszaj patelnią, co kilka minut, do czasu rozpuszczenia cukru. Następnie podgrzewaj do zagotowania i uzyskania głębokiego złotego brązu.

Ściągnij z ognia i dodaj masło z mlekiem. Zestawienie z palnika uniemożliwi zwarzenie się karmelu po dodaniu zimnych składników. Wymieszaj do połączenia składników i znowu zacznij podgrzewać. Podgrzewaj przez 5 do 10 minut do zredukowania, cały czas mieszając. Ważne żeby uważać, aby karmel się nie przypalił.

Posiekane orzechy upraż na patelni a następnie zmieszaj z popcornem. Następnie mieszankę przesyp do karmelu. Wymieszaj tak, aby pokryć orzechy i popcorn karmelem. 1/6 mieszanki odłóż.

Przygotuj 2 formy.

Spód posmaruj masłem i przełóż mieszankę do form. Mieszankę ugnieć w formie do uzyskania równego spodu.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.  Ściągnij z gazu a następnie wmieszaj masło. Przelej na karmelowe spody i wyrównaj. Lody podziel na 2 porcje i przełóż do każdej z form. Włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, jedną porcję przełóż na talerz. Na wierzch przełóż 2/3 kremu cytrynowego i następnie przykryj drugą porcją lodów.

Posmaruj pozostałą porcją kremu i posyp odłożonym karmelowym popcornem. Ozdób listkami świeżej mięty i podawaj od razu.

Przepis z Polsat Food Network.