Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Proste ciasto karmelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest bardzo proste, nie wymaga dużo czasu. Musi troszkę odstać w lodówce, żeby biszkopty zmiękły. Jest słodkie i bardzo dobre. Polecam.

Proste ciasto karmelowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste ciasto karmelowe

 

  • Ciasto:
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • MASA:
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • oraz
  • czekolada mleczna
  • puszka masy kajmakowej
  • 2 duże opakowania herbatników

 

Sposób przygotowania:

Proste ciasto karmelowe
Ciasto: Jajka ubić mikserem razem z cukrem. Dodać mąkę i proszek, dalej miksując. Wlać do formy 25x35 i piec ok.25-235 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić. Na wierzch posmarować masę kajmakową. Na masę poukładać herbatniki. Masa I: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka wymieszanego z mąkami. Pogotować chwilkę, aż zgęstnieje. Masę wystudzić. Dodać utartą margarynę. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć na herbatniki. Masa II: Śmietanę ubić( aby dobrze się ubijała, musi być dobrze schłodzona) Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. dalej ubijając dodać żelatynę. Wyłożyć na ciasto. Zetrzeć czekoladę i posypać ją na wierzch.
Proste ciasto karmelowe
Na upieczony biszkopt wyłożyć masę kajmakową.
Proste ciasto karmelowe
Na masę kajmakową poukładać herbatniki.
Proste ciasto karmelowe
Wyłożyć pierwszą masę, a na wierzch poukładać herbatniki.
Proste ciasto karmelowe
Wyłożyć drugą masę i posypać startą czekoladą.