Sposób przygotowania:
Ciasto karpatka
Wykonanie ciasta : Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy margarynę i sól-doprowadzamy do wrzenia. Do tak wrzącej mieszanki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od rondelka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając mikserem. Następnie ciasto dzielimy na pół. Dwie jednakowe blaszki o wym.24x29 smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. w 200stopni. Przez pierwsze 15 min. nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie !!! Wykonanie kremu : 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. W osobnym rondelku zmiksować żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Taką masę jajeczną wlewamy do gotującego się już mleka i ciągle mieszamy. Ugotowany krem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie po wystygnięciu miksujemy z masłem i przekładamy upieczone placki.
lalunia