RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Ciasto karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karpatka zawsze wydawała mi się trudna do zrobienia.Lecz jak ją zrobiłam to zmieniłam zdanie.I w dodatku jest pyszna

     Ciasto karpatka                      Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto karpatka

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Składniki kremu:
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła

 

  • cukier puder posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatka
Wykonanie ciasta : Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy margarynę i sól-doprowadzamy do wrzenia. Do tak wrzącej mieszanki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od rondelka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając mikserem. Następnie ciasto dzielimy na pół. Dwie jednakowe blaszki o wym.24x29 smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. w 200stopni. Przez pierwsze 15 min. nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie !!! Wykonanie kremu : 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. W osobnym rondelku zmiksować żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Taką masę jajeczną wlewamy do gotującego się już mleka i ciągle mieszamy. Ugotowany krem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie po wystygnięciu miksujemy z masłem i przekładamy upieczone placki.
     Ciasto karpatka
Do rondelka wlewamy wodę,dodajemy margarynę i sól a potem mąkę z proszkiem
     Ciasto karpatka
Do ostygniętej masy dodajemy po żółtku i miksujemy
     Ciasto karpatka
Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczną
     Ciasto karpatka
Gotowe upieczoe dwa placuszi przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

ciasto