Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Karpatka z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karpatka nieco inaczej, bo z polewą czekoladową.

Karpatka z polewą czekoladową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karpatka z polewą czekoladową

 

  • 200 ml woda,
  • 12,5 dag margaryna,
  • 1 szklanka mąka,
  • 5 sztuk jaja,
  • 8 dag margaryna,
  • 1/3 szklanki cukier puder,
  • 300-400 ml mleko,
  • 1 opakowanie budyń,
  • 1 sztuka czekolada gorzka,
  • 50-70 ml śmietana

Sposób przygotowania:

Karpatka z polewą czekoladową
Wodę zagotowujemy w garnku wraz z Kasią, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszając gotujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna miksujemy ją dodając po jednym jajku. Masę na ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy je na blaszkach. Placki pieczemy przez około 25- 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Miękką Kasię miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładamy ciasto.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę 36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać Karpatkę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Karpatka z polewą czekoladową
Etap 1
Karpatka z polewą czekoladową
Etap 2

Tagi:

czekolada