Sposób przygotowania:
Puszysty sernik z cytrynową nutkąETAP 1:
Ciasto
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakao. Dodać masło, posiekać, połączyć z żółtkami i zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na pół godziny zawinięte w folię spożywczą.
ETAP 3:
Blaszkę z bokami o wymiarach 21/33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, nakłuć widelcem.
ETAP 4:
Masa serowa
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić jak na biszkopt. Następnie do ubitej masy jajecznej dodać 2 razy przemielony ser i serek mascarpone.
ETAP 5:
Do masy serowej dodać budyń, olej, mleko i aromat, delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
ETAP 6:
Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto w formie i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny. Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ETAP 7:
Polewa czekoladowa:
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać śmietankę, wymieszać i oblać zimny sernik, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.