Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Puszysty sernik z cytrynową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z dodatkiem serka mascarpone, oleju i mleka jest bardzo puszysty i delikatny. Warto go przygotować.

Puszysty sernik z cytrynową nutką

Składniki:

Puszysty sernik z cytrynową nutką

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag serka mascarpone
  • 0,5 szklanki oleju
  • 7 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 25 dag cukru
  • aromat cytrynowy do smaku
  • Dodatkowo:
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z cytrynową nutką

ETAP 1:

Puszysty sernik z cytrynową nutką
Do mąki z kakao i posiakanym masłem dodać żółtka.

Ciasto
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakao. Dodać masło, posiekać, połączyć z żółtkami i zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Puszysty sernik z cytrynową nutką
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto.

Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na pół godziny zawinięte w folię spożywczą.

ETAP 3:

Puszysty sernik z cytrynową nutką
Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Blaszkę z bokami o wymiarach 21/33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, nakłuć widelcem.

ETAP 4:

Puszysty sernik z cytrynową nutką
Masę jajeczną połączyc z białym serem i serkiem mascarpone.

Masa serowa
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić jak na biszkopt. Następnie do ubitej masy jajecznej dodać 2 razy przemielony ser i serek mascarpone.

ETAP 5:

Puszysty sernik z cytrynową nutką

Do masy serowej dodać budyń, olej, mleko i aromat, delikatnie lecz dokładnie wymieszać.

ETAP 6:

Puszysty sernik z cytrynową nutką

Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto w formie i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny. Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

ETAP 7:

Puszysty sernik z cytrynową nutką

Polewa czekoladowa:
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać śmietankę, wymieszać i oblać zimny sernik, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.