WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaszowiec, kaszak czyli ciasto z kaszy manny z prostych składników, głównie z mleka i kaszy przekładane herbatnikami i polane polewą.

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy

ciasto

  • 1 l mleka 2%
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 1,5 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • ok.6 paczek herbatników

polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy

ETAP 1:

Blaszkę o wymiarach ok. 26x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z 0,5l mleka odlać odrobinę i oprowadzić w nim kakao. Resztę wlać do rondla, dodać rozmieszane kakao i zagotować z 1 cukrem waniliowym, połową margaryny i połową cukru zwykłego.

Na gotujące się mleko wsypać powoli 0,5 szkl. kaszy i cały czas mieszając gotować aż masa zrobi się gęsta.

Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Z pozostałych 0,5l mleka, 0,5szkl. cukru, 0,5 margaryny, cukru waniliowego i 0,5szkl. kaszy ugotować masę jasną w ten sam sposób. i wyłożyć na herbatniki.

Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondlu i podgrzewać mieszając cały czas do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników.

Polewą polać ciasto i odstawić je do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy
ciasto z kaszy polane na wierzchu polewą
Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy
ostatnia warstwa herbatników ułożona na jasnej warstwie kaszy
Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy
druga warstwa kaszy (jasna) wylana na herbatniki
Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy
Ciemna warstwa masy z kaszy wyłożona na herbatniki