Sposób przygotowania:
Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszyETAP 1:
Blaszkę o wymiarach ok. 26x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z 0,5l mleka odlać odrobinę i oprowadzić w nim kakao. Resztę wlać do rondla, dodać rozmieszane kakao i zagotować z 1 cukrem waniliowym, połową margaryny i połową cukru zwykłego.
Na gotujące się mleko wsypać powoli 0,5 szkl. kaszy i cały czas mieszając gotować aż masa zrobi się gęsta.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Z pozostałych 0,5l mleka, 0,5szkl. cukru, 0,5 margaryny, cukru waniliowego i 0,5szkl. kaszy ugotować masę jasną w ten sam sposób. i wyłożyć na herbatniki.
Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondlu i podgrzewać mieszając cały czas do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników.
Polewą polać ciasto i odstawić je do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.