Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kawowe z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto dla wielbicieli kawy

Ciasto kawowe z masą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kawowe z masą

 

  • 8 szt jajka,
  • 9 łyżek cukier,
  • 5 łyżek mąka,
  • 4 łyżki kawa mielona,
  • 20 dag masło,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • do smaku sok z cytryny,
  • do smaku spirytus

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z masą
Do miski wbić 6 jajek, dodać 6 łyżek cukru i ubijać do białości. Gdy jajka dokładnie ubite wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kawy mielonej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. 2 jajka wbić do miski, wsypać 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i ubić na parze, następnie zdjąć z garnka z parą i ubijać do ostudzenia. Masło włożyć do miksera, ucierać dodając stopniowo wystudzone jajka. Następnie dodać mieloną kawę i kakao, przyprawić do smaku, dokładnie ucierając. Upieczone, ostudzone biszkopty skropić wodą wymieszaną z odrobiną spirytusu i 1 łyżkę cukru. Na 1 ciasto wyłożyć masę kawową, przykryć drugim ciastem, docisnąć. Ozdobić według uznania.
Ciasto kawowe z masą
Etap 1
Ciasto kawowe z masą
Etap 2
Ciasto kawowe z masą
Etap 3

Tagi:

jajko kawa jajka