Sposób przygotowania:
Ciasto kawowe z polewą czekoladową
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim kawę, następnie wystudzić.Żółtka jajek utrzeć z cukrem do utartych dodać miękką margarynę i ucierać w trakcie dodawać na zmianę zimną kawę i wcześniej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładkie ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy u mnie tortownica 20 cm średnicy i piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić. W garnuszku podgrzać 6 łyżeczek mleka i dodać do niego 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i 10 dag gorzkiej czekolady na małym palniku mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Upieczone i wystudzone ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać sporą ilością polewy, odstawić do zastygnięcia.