iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto kawowe z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto upieczone z okazji wspólnego pieczenia blogerów u mnie w formie bardzo apetycznych trójkącików.

Ciasto kawowe z polewą czekoladową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kawowe z polewą czekoladową

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 6 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z polewą czekoladową
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim kawę, następnie wystudzić.Żółtka jajek utrzeć z cukrem do utartych dodać miękką margarynę i ucierać w trakcie dodawać na zmianę zimną kawę i wcześniej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładkie ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy u mnie tortownica 20 cm średnicy i piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić. W garnuszku podgrzać 6 łyżeczek mleka i dodać do niego 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i 10 dag gorzkiej czekolady na małym palniku mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Upieczone i wystudzone ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać sporą ilością polewy, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto kawowe z polewą czekoladową
Utrzeć gładkie i lejące ciasto które przelać do formy.
Ciasto kawowe z polewą czekoladową
Upieczone i wystudzone ciasto pociąć na porcje.
Ciasto kawowe z polewą czekoladową
Kazda porcję ciasta polać sporą ilością polewy.

Tagi:

kawa