alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto pachnące kawą przełożone powidłami i z delikatną bitą śmietana. Dla tych którzy lubią kawowe wypieki.

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 60 g miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • Bita śmietana
  • 300 ml zimnej kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przeciąć i posmarować powidłami. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście i schładzać około godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć mieloną kawą.
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwie części
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
dolną część ciasta posmarować powidłami śliwkowymi
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
zimną kremówkę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem

Tagi:

jajko kawa jajka