mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Ciasto kokosek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto kokosek, bardzo smaczne.

Ciasto kokosek

Składniki:

Ciasto kokosek

 

  • Ciasto:
  • jajko
  • 2, 5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/2 opakowania budyniu krówkowego

 

  • Masa:
  • 50 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1, 5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosek
Aby wyrobić ciasto zagniatamy wszystkie składniki na ciasto razem. Bardzo dokładnie. Następnie ciasto wykładamy do formy posmarowanej margaryną i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie robimy masę- margarynę rozpuszczamy i studzimy. Cukier ucieramy z żółtkami. Do żółtek dodajemy margarynę , aromat rumowy i kakao, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Nadal ucierając stopniowo dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywno, a następnie mieszamy z masą. Wylewamy masę na ostudzone ciasto. Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Robiąc polewę wszystkie składniki mieszamy ze sobą i 2 łyżki wody rozpuszczamy w rondelku. Polewamy ostudzone ciasto.