szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Ciasto kokosowe z dżemem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto kokosowe z kremem i dżemem morelowym.

Ciasto kokosowe z dżemem morelowym

Składniki:

Ciasto kokosowe z dżemem morelowym

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 50 ml zimnej wody
  • tłuszcz i mąka do formy
  • KREM I
  • 200 gram biszkoptów
  • 250 gram marmolady morelowej
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mleka

 

  • KREM II
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 40 ml mleka
  • 50 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 50 gram czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe z dżemem morelowym
Jajka ubić z cukrem i zimną wodą, przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać je do ubitych jajek na zmianę z olejem. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej mąka blachy z wyższym brzegiem. Piec około pól godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopty zemleć lub dobrze roztłuc i wymieszać dokładnie z marmoladą, rumem i przegotowanym mlekiem. Utworzoną masę rozsmarować na cieście. Wiórki kokosowe zalać zimnym mlekiem, wsypać cukier i stale mieszając gotować około 4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i mieszać aż się roztopi. Krem kokosowy rozprowadzić na masie morelowej. Czekoladę włożyć do woreczka foliowego, odciąć rożek i wycisnąć kratkę, odstawić do zastygnięcia.