Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto kokosowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto kakaowe z prażonymi jabłkami i warstwą z wiórkami kokosowymi. W sam raz do popołudniowej kawki:)

Ciasto kokosowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kokosowo-jabłkowe

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • Masa kokosowa:
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 białka jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik jabłek prażonych (ok. 700 ml)

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-jabłkowe
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Ciasto rozłożyć na dnie dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Ciasto lekko oprószyć pszenną mąką. Na cieście rozłożyć prażone jabłka. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż piana zrobi się gęsta i błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera. Do piany dodawać na przemian wiórki kokosowe i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Masę kokosową rozłożyć na jabłkach. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto można dodatkowo polukrować.
Ciasto kokosowo-jabłkowe
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.
Ciasto kokosowo-jabłkowe
Prażone jabłka rozłożone na cieście w blaszce.
Ciasto kokosowo-jabłkowe
Wiórki kokosowe i śmietana dodawane do ubitych białek.
Ciasto kokosowo-jabłkowe
Kokosowa masa rozłożona na cieście z jabłkami.